o festivalu

SVAKO SVAKOG UCI: ISTRAŽIVANJE PRISUSTVA I MOGUĆNOSTI (ALTERNATIVNE) UPOTREBE SVAKODNEVNE TEHNOLOGIJE NA ULICAMA BEOGRADA

Festival ‘Napravi Me!’ je zamišljen kao serija radionica o izradi i upotrebi različitih DIY uređaja uz kritički osvrt na prisustvo tehnologije u javnom i zajedničkom prostoru. Radionice su namenjene tehnički upucenim ženama i devojkama, kao i entuzijastima svih rodova, bez ikakvog prethodnog znanja. Radionice će voditi umetnice i aktivistkinje okupljene oko nezavisnih samoorganizovanih inicijativa iz Holandije, Austrije i Srbije a baviće se prisluškivanjem elektromagnetnih talasa, analizom wireless internet saobracaja, upotrebe satelitskog signala za GPS i solarne energije za napajanje. Polaznice i polaznici će naučiti kako da naprave i modifikuju uređaje za prijem i čuvanje podataka koje sakupe. Tokom cetiri dana radionica tipa ‘svako svakog uči’, istraživaće se prisustvo tehnologije na ulicama Beograda. Igraćemo se sa mogućnostima alternativne upotrebe tehnologije u svakodnevnom životu.

Cilj je da se, kroz tematiku na relaciji između tehnologije, umetnosti i (h)aktivizma preispitaju datosti koje nam tehnologija nameće kao i da se podstakne razumevanje i aktivno učešće u njenoj izradi. Radionice su osmišljene tako da osposobe i ohrabre polaznice da rade sa svakodnevnom tehnologijom i prilagode je svojim potrebama. Od njih se ne očekuje visoko tehničko predznanje već radoznalost da upoznaju i modifikuju tehnologiju koja nam je na raspolaganju.

Radionice su primarno namenjene ženama i devojkama sa iskustvom u nekoj vrsti aktivizma, i interesovanjem za umetnost i tehnologiju. Od polaznica se očekuje interesovanje da ‘otvore kutiju i pogledaju unutra’ i otvorenost ka učenju novih veština. Jedan od važnih rezultata realizacije ovog programa biće umrežavanje različitih aktera na ovoj sceni. Očekujemo da kroz ovu mrežu nastavimo da saradjujemo i podržavamo jedne druge, dugo nakon festivala.

Radionice će se odvijati tokom 4 dana, sa dve do tri paralelne radionice. Glavni program je isključivo ženskog karaktera, zamišljen kao razmena znanja ‘žene ženama’ u jednom autonomnom ženskom prostoru. Program ce jednim delom biti otvoren za učešće svih zainteresovanih, sa ciljem da otvorimo naše aktivnosti i sadržaj prema svima sa kojima delimo svakodenvni prostor, kao što se i raidonice bave našim svakodnevnim okruženjem.

Written by selena on travnja 24th, 2011

Angst lutke

radionicu vodi Stefanie Wuschitz (Mz Baltazar’s Laboratory)

Ovo je hakerska radionica za izradu harizmatičnih robota od delova različitih mašina i pokvarenih mobilnih telefona. Napravićemo male “angst” robote koji reaguju na zvuk i dodir. Koristićemo mikro-kontrolere i polovne komponente koje ćemo ugraditi u elektična kola i vudu lutkice (“angst” robote). Na kraju ćemo eksperimentisati sa održivim izvorima energije i pokušati da napravimo samostalne robote. Ponesite stare Barbike!

————————————————————————————————————————–

pictures from the workshop
11. 06. 2011.
Written by selena on travnja 24th, 2011

Tagged with , , ,

Izmedju umetnosti i aktivizma

predavanje Katharine Jesberger (Mz Baltazar’s Laboratory)

video kolektivi iz 70tih – predavanje i panel diskusija

Predavanje će pružiti uvid u neke od svetski poznatih video-pokreta iz 70tih, njihove ideje, strategije i aktivnosti, sa posebnim fokusom na italijansku Laboratoriju Vojne Komunikacije (Laboratorio di Comunicazione Militante), koja se koncentrisala na jezik masovnih medija. U okviru panela, želim da vas pozovem da razgovaramo o sličnostima i razlikama izmedju hakerskih prostora i aktivizma danas, imajući u vidu promene društvenog konteksta i tehnološki razvoj, na jednoj strani, kao i slične savremene probleme na drugoj (npr video nadzor, manipulaciju medija i poruka kroz vizuelne kodeve itd)

Written by selena on travnja 25th, 2011

Tagged with , ,

Kroz talase

radionicu vode Gordan Savičić i Danja Vasiliev

Sve što propagira kroz vazduh (kao na primer radio talasi) moze se dešifrovati. Radionica “Kroz Talase” će demonstrirati lakoću otkrivanja šifara za WEP/WPA wireless mreže. Obučićemo učesnice i učesnike jednoj korisnoj kompjuterskoj veštini za nesigurna ‘offline’ vremena.

The workshop showcases the ease of cracking WEP/WPA wireless network encryptions as a way for understanding the risks of Wi-Fi networks and will provide participants with handy computer skill for the precarious offline times. After the participants taught the easy ways of securing your own wireless environment.

———————————————————————————————————————–

slike sa radionice
12. 06. 2011.

Written by selena on travnja 25th, 2011

Tagged with , ,

Digitalna arheologija

radionicu vode Gordan Savičić i Danja Vasiliev

Na radionici “Digitalna arheologija”, učesnice i učesnici će pretraživati sadržaj bačenih hard-diskova. Koristeći metode pozajmljene od kompjuterskih forenzičara, učesnici i učesnice će zaviriti u živote drugih, prethodnih vlasnika ovih pronadjenih predmeta. Hard-diskovi su najintimniji deo bilo kog kompjuterskog sistema. U slucaju privatnog kompjutera, radi se o najintimnijim podacima o zivotu te osobe. Mi cemo pokusati da rekonstruisemo ‘psiholoski’ portret neke osobe i povratimo linije vremena koje bi inace izbledele.

U vreme paranoicne svesti o privatnosti, mi zaboravljamo da ‘online’ nije jedino mesto gde se moze izgubiti identitet. Iako sve vise i vise licnih podataka biva sacuvano na Internet serverima, oni su i dalje zapisani na hard-diskovima. Bilo je vise izvestaja o tome kako su hard-diskovi Internet servera zavrsavali na buvljacima, prodavani za male pare.

————————————————————————————————————————

slike sa radionice
11. 06. 2011.Written by selena on travnja 25th, 2011

Tagged with , ,

Elektromagnetna panorama grada

radionicu vode Sabrina Basten and Audrey Samson (Genderchangers)

Ne možete da se rešite starih stvari? Prevedite sentimentalne vrednosti u ukrasna ili odevna elektromagnetna njuškala!

Od učesnica se očekuje da donesu stari elektronski objekat (sa kalemima, ako je moguće) koji ćemo rastaviti. Napravićemo ‘nosive’ uređaje koji ozvučavaju elektromagnetne talase. Prvo ćemo napraviti ‘pikap’ mikrofone od kalema i pojačala od komponenti. Potom ćemo od njih napraviti ‘nosivi’ uređaj. Završićemo dan šetnjom kroz grad i tržne centre, osluškujući elektromagnetno okruženje.

Elektromagnetna panorama grada je usmerena na razumevanje kako stvari rade, rad sa fizickim ostacima planiranog zastarevanja i ponovnoj upotrebi starih komponenti. Radionica se takodje bavi istrazivanjem skrivenog sveta elektromagnetnih talasa.

Prethodno poznavanje elektronike nije neophodno.

molimo donesite na radionicu: stari aparat koji ćemo rastaviti (stari radio aparati, televizori, VHS plejeri, telefoni, audio rekorderi ili kuhinjski aparati) i ako imate, neki odevni predmet koji ćemo izmeniti; ako imate svoju, ponesite lemilicu, kalaj i alate kao sto su klešta, sečice, šrafcigere….

Ucesnice: 8-10

—————————————————————————————————————————

slike sa radionice
10. i 11. 06. 2011.

Written by selena on travnja 24th, 2011

Tagged with , , , , ,

napravi me!

NAPRAVI ME!

BEOGRAD, 10 – 14 JUN
KULTURNI CENTAR REX, JEVREJSKA 16
FESTIVAL I RADIONICE
SVAKO SVAKOG UČI: ISTRAŽIVANJE PRISUSTVA I MOGUĆNOSTI (ALTERNATIVNE) UPOTREBE SVAKODNEVNE TEHNOLOGIJE NA ULICAMA BEOGRADA
VISE INFORMACIJA: NA@PRAVI.ME

Written by selena on travnja 21st, 2011

Navigacija

radionicu vodi Darija Medić

Na ovoj radionici ćemo pokazati kako se kroz upotrebu GPS softvera i hardvera možemo igrati sa različitim referntnim sistemima. Učesnice i učesnici će raditi sa “lokativnim” medijima u gradskom okruženju i istraživati mogućnosti navigacije kroz fizički prostor informacija.

—————————————————————————————————————————

pictures from the workshop
10. 06. 2011.


Written by selena on travnja 24th, 2011

Tagged with , ,

program

10. – 14. juni, kulturni centar REX, Jevrejska 16, Beograd

Petak, 10th

Subota, 11th

Nedelja, 12th

Ponedeljak, 13th

Written by selena on travnja 24th, 2011

Samo tekst

a workshop by Maria Karagianni (Genderchangers)

Uvod u ‘command line’, interakcija sa kompjuterom kroz isključivo tekstualne komande

“Samo Tekst” radionica će uvesti učesnice u veštinu interakcije sa kompjuterskim operativnim sistemom putem teksta (command line). U Windows terminologiji, ovo se odnosi na DOS “box”, dok se pod Linuxom ili Mac OSX-om koristi Terminal, preko koga se šalju komande sistemu. Što bolje upoznate ovo okruženje, više ćete kontrole imati nad svojim kompjuterom.

—————————————————————————————————————————

slike sa radionice
13. 06. 2011.


Written by selena on travnja 25th, 2011

Tagged with , ,